MEZOEZA - HET SYMBOOL BIJ DE DEUR

Een koshere mezoeza is een rolletje perkament met 2 stukjes tekst uit de Torah, geschreven door een erkend sofeer. (Het kokertje is alleen ter bescherming)

Men moet erg voorzichtig zijn bij de aanschaf van een mezoeza. Helaas zijn er veel mezoezot in omloop die niet kosher zijn, geschreven of gedrukt op papier of niet door een bevoegd sofeer geschreven. Ook een koshere mezoeza dient regelmatig (om de 3-4 jaar) gecontroleerd te worden door een deskundige die kan vaststellen of de mezoeza pasoel-ongeschikt- is geworden. Stof, Mezuzah.jpgvochtigheid, warmte kunnen de mezoeza aantasten.

De mezoeza wordt aan de rechterdeurpost van elke doorgang- behalve badkamer en toilet- bevestigd. In het bovenste derde deel van de deurpost bevestigt men de mezoeza, liefst een beetje schuin naar binnen gericht. (Bij heel hoge deuren op schouderhoogte)

Aan de buitenkant van de mezoeza staat een drieletterige naam van Hasheem: S-H-A-D-A-I , de afkorting voor SHomer DAltot Jisrael – Beschermer van de deuren van Israel. Door de bevestiging van de mezoeza vragen we Hasheem om het huis tegen materiële en spirituele gevaren te beschermen. Tevens is de mezoeza een trots symbool van de identiteit van dit huis: dit is een Joods huis.

from chabad.nl